Táplálkozás és életmód tanácsadás

Szalagsérülések – Elülső keresztszalag sérülések (LCA)
A sérülés a térdízület megcsavarodásával és oldalra billenésével, esetleg ugrásból nyújtott térddel való érkezéskor, túlfeszüléssel következik be laggyakrabban.

Tünetek, a sérülés súlyossága

A sérülés során gyakran hallani pattanást, utána legtöbbször perceken vagy néhány órán belül az ízület megduzzad. A duzzanat múltával instabilitás („lötyögés”) jelenik meg. Csak a sérülés pillanata, valamint az erősen duzzadt ízület fájdalmas, amennyiben egyéb sérülés nem alakul ki, jelentős fájdalom nincs. A sérülés után a fájdalom és duzzanat miatt mozgáskorlátozottság keletkezik, csak a Lachman-teszt váltható ki, az un „asztalfiók-teszt” jellemzően nem.

Helyszíni ellátás, elsősegély

A sérült végtag felpolcolása, hűtése (jegelés, jégzselé), rugalmas pólyázása a duzzanatot és fájdalmat csökkenti. Tehermentesítés (lehetőség szerint mankózás) hasznos. A sportterhelést nem szabad folytatni.

Orvosi tevékenység:

Pontos diagnózis

Fizikális vizsgálat, stabilitási tesztek mellett rtg, esetleg MR-vizsgálat, egyéb műszeres vizsgálatok (KT-1000) szükség esetén.

Kezelési módszerek

Konzervatív vagy műtéti kezelés eldöntése, műtét idejének megválasztása, gyógyszeres és fizioterápiás módszerek kiegészítésképpen.

Rehabilitáció

Gyógytorna feltétlenül indokolt.

Sportba való visszatérés

Műtét esetén 6-12 hónap (minimum 6 hónap az „ideális”).

Megelőzés

Prevenciós (proprioceptív) tréning, fémpántos térdrögzítő, alapos bemelegítés.

Megjegyzések

Ultrahang-vizsgálat a szakadás diagnosztikájában nem elfogadott módszer. Sportolóknál kevés kivételtől eltekintve műtét javasolt. A beültetendő szalag (graft) anyaga legtöbbször saját ín, ritkán kadaver, esetleg szintetikus (nagyon ritkán indokolt!) is lehet. Tehermentesítés 1-2 hétnél hosszabb ideig nem hasznos sem műtét, sem konzervatív kezelés esetén. Korai visszatérés és rehabilitáció hiánya növeli az újrasérülés veszélyét. A keresztszalag sérülés utáni élsport a korai súlyos artrózis (ízületi kopás) esélyét jelentősen és biztosan megnöveli, ami későbbi protézis beültetését is eredményezheti. Az LCA-pótlások után a szövődmények igen gyakoriak, ezek 80%-a olyan sebészek beavatkozásai után alakulnak ki, akik évente kevesebb, mint 20 LCA-pótlást végeznek.

Hasznos információk

Partneroldalak

Letöltések

Adatkezelési tájékoztató

Impresszum