Kyokushinkai története

A Kyokushin Karate stílus megalapítója Sosai Masutatsu Oyama 10. danos mester, aki 18 hónapon keresztül magányosan tréningezett a Kiyosumi hegyen (Japán, Chiba tartomány), hogy megalkossa a világ egyik legkeményebb harcművészetét, mely a testi erő és a lelki összhang egy szintre emelésével félelmetes küzdőket, nagyszerű harcosokat adott a világnak.

Napi 16 órát edzett és rengeteget meditált. Ennek eredményeként hamarosan 220 kg-ot nyomott fekve, átugrotta a saját testmagasságát, 12 mp alatt futott 100 métert és kettő ujjon tudott kézen járni. Ezek után talán nem lehet csodálkozni azon, hogy nem talált legyőzőre sehol a világon. Ha élt ember, aki az életében legendává vált, akkor az Masutatsu Oyama 10. danos mester volt. Az egész világ ismerte nevét Japántól Brazíliáig, Dél-Afrikától az Egyesült Államokig mindenhol.

Legendássá váltak küzdelmei (3 nap alatt 300 karate mesterrel küzdött meg és senki nem tudta legyőzni), bikák elleni harcai és töréstechnikai bemutatói (pl. sörös üveg nyakát egyetlen csapással leütötte).

Sajnos azonban 1994. április 26-án Sosai Oyama hosszú súlyos betegség után örökre eltávozott, de az általa ránk hagyott szellemiség tovább él a több, mint tízmillió Kyokushin Karatéka (karatéka = karatét gyakorló) szívében.

A Kyokushin Karate nem sportkarate, nem versenykarate, hanem budo karate. Ez azt jelenti, hogy élja a gyakorló jellemének tökéletesítése és nem a versenyeredmények hajszolása. Ezt a kemény edzések során lehet elérni, amikor az ember szembesül saját korlátaival és legyőzi azokat.

Egy Kyokushin mondás: Légy kíméletes másokkal és kíméletlen önmagaddal! Ekkor alapos önismeretre teszel szert, felismered hibáidat, erényeidet és képes vagy pozitív irányban változtatni a személyiségeden.

A Kyokushin Karatéban egy edzés akkor jó, ha a teljesítőképességed határait feszegeti. Ennek megfelelő az övvizsgák anyaga is, magasabb övfokozatra már nagy fokú fizikális és mentális edzettségről kell tanúbizonyságot tennie a vizsgázónak. Nem ritkák a 3-4 órás technikai vizsgák, melynek során erőnléti, ügyességi, hajlékonysági feladatok vannak, melyeket a különböző kéz és lábtechnikák, majd pedig a formagyakorlatok követnek. Ez után pedig  a 3-4 óra elteltével  a küzdelmi vizsga következik: 1. dan övfokozatra (fekete öv, 1. mesterfokozat) pl. 20-szor 1 perc küzdelem váltott ellenfelekkel úgy, hogy a küzdelmek felét meg kell nyernie a vizsgázónak.

Hasznos információk

Partneroldalak

Letöltések

Adatkezelési tájékoztató

Impresszum