Kick box története

A kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak egyik fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harci művészetek – a karate, a taekwondo és a kung-fu – mozgásanyagát továbbfejlesztve és részben azokat ötvözve, egy önálló, verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.

A kick-box sportolók küzdelmi és formagyakorlat versenyszámokban versenyeznek, a nők és a férfiak külön.

A küzdelmi versenyszámokat öt szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban kulönböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál kontrollált félerő (a semi-contact és light-contact szabályrendszerekben), vagy teljes erő (a full-contact, low-kick és thai-kickboxing szabályrendszerekben) engedélyezett.

Semi contact szabályrendszerben csak a félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet (ez az ún. stop rendszer) és megítélik a találatért járó pontokat. A
light contact szabályrendszerben is félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, viszont non-stop rendszerű küzdelem folyik, és a bírók a menetek végén pontoznak.

A full contact és low-kick szabályrendszerben engedélyezettek a teljes erejű akciók is non-stop rendszerű küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos. A thai-kickboxing szabályrendszer
a low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol néhány, a thai-box-ban is használatos technika alkalmazása is megengedett.

A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelést viselnek: védőkesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő (a thai-kick-boxing versenyeken lábvédőt nem, helyette gumis bokavédőt viselnek a versenyzők). Hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak.

A formagyakorlat versenyeken ellentétben a tradicionális harci művészetekkel nem kötött, hanem – saját kialakítású koreográfia szerinti gyakorlatok bemutatására kerül sor, zenére, fegyveres vagy pusztakezes kategóriákban.

Történet:
Korábban két teória létezett a kick-box kialakulásáról. Az egyik szerint a kick-box egy japán ökölvívótól, Osamu Noguchitól eredeztethető. Akinek kezdeményezésére 1950-ben az általa Thaiföldön tanulmányozott Muay Thai technikákat ismertette meg Japánban. Noguchi később megalapította a Japán Kickbox Szövetséget, és aktívan thai boxolók segítségével kezdte oktatni az új harcművészeti stílusát.

Többek szerint azonban a kick-box kialakulásában sokkal nagyobb szerepet játszott az Amerikai Egyesült Államokban a ’70-es években kiteljesedő harcművészeti ‘láz’. Az akkori harcművészeti versenyeken alkalmazott szigorú szabályok következtében egyre erősödött az igény egy full contact technikákat alkalmazó sportág kialakítására, melynek eredményeként jött létre a kezdetben full contakt karate néven, majd kick-boxnak nevezett sportág.

Az utóbbi 30 évben számos kérdés merült fel a sérülések kockázatának csökkentésében alkalmazandó módszerekben, és végül folyamatos vizsgálat és szabályalkotások után fejlődött ki a jelenlegi szabályrendszer és védőfelszerelés.
Szervezetek:
A kick-box világszervezete az 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), melynek immáron több mint 90 ország a tagja az öt földrészen. Székhelye Milánó (Olaszország), elnöke dr. Ennio Falsoni.

A WAKO a páros években Európa-bajnokságot, a páratlanokban Világbajnokságot rendez. A magyar sportolók 1981-től vesznek részt ezeken a versenyeken, amelyeken 2000-ig 36 egyéni világbajnoki és 34 egyéni Európa-bajnoki aranyérmet, valamint több mint száz ezüstöt és bronzot sikerült nyerniük.

Hazai szervezet:
Magyarországon a 70-es évek végén, 1979-ben jelent meg ez a sport, a WAKO-nak 1981 óta tagja a Magyar Kick-Box Szövetség. A magyar szövetség elnöke dr. Leyrer Richárd.

Hazai Kick-box
Világversenyen az első érmet szerző magyar sportoló Fodor István (a Hunyadi SE sportolója) volt, aki az 1984-es graz-i Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett (semi-contact, 57 kg), sőt született még egy ezüstérem is Soós Rudolf révén. Az első magyar világbajnok Hanák Attila (ugyancsak a Hunyadi SE sportolója) volt, ő az 1985-ös budapesti világbajnokságon, az 54 kg-os súlycsoportban szerzett első helyet, a full-contact szabályrendszerben.

Az első női Világbajnokunk: Kocsis Tünde Esztergomból. A Magyarország – és egyben a világ – legeredményesebb kick-box sportolója Pesuth Rita (Szigetszentmiklós-Tököl SE), aki hat egyéni világbajnoki címet szerzett a semi-contact és a light-contact szabályrendszerekben. Hugyetz Lajos (Hunyadi SE) és Debreczeni Dezső (Békéscsaba), ugyanezen szabályrendszerekben öt világbajnoki elsőséggel büszkélkedhet, ezt rajtuk kívül még egyetlen sportolónak, az angol Alfie Lewis-nak sikerült elérnie. És nagyon komoly eredmény a kick-boxos Pruzsinszky Ivett (Esztergomi KBSE) által ökölvívásban elért első magyar női világbajnoki cím.

Forrás: Magyar Kick-box Szövetség

Hasznos információk

Partneroldalak

Letöltések

Adatkezelési tájékoztató

Impresszum